Extended Reality & BIM

De afgelopen tijd zijn de ontwikkelingen op het gebied van Extended Reality veel verder doorontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de toegankelijkheid en de toepassingsmogelijkheden voor de bouwsector ook steeds groter worden.

Het verschil
Voor er ingegaan wordt op de steeds groter wordende meerwaarde, is het van belang de verschillen tussen de technologieën eerst helder te hebben. Met VR navigeer je door de virtuele wereld, vaak door gebruik van een VR-bril. Hierbij is alles wat je ziet virtueel en dus (nog) niet echt. Bij AR wordt er een digitale laag toegevoegd aan de fysieke wereld deze wordt middels de camera van een telefoon of tablet gepresenteerd. MR voegt vervolgens VR en AR samen en hierdoor wordt interactie in de virtuele wereld mogelijk gemaakt.

De meerwaarde
Maar wat is nou de meerwaarde van deze technologie? Ik kan u garanderen dat het meer is dan alleen een leuke tool! De toepassingen zijn eindeloos een zullen in de komende jaren nog verder worden uitgebreid. De belangrijkste meerwaarde is het toevoegen van beleving. In de bouwsector, maar ook in andere sectoren. Met slimme toepassingen zoals AR kunt u thuis, op de bank, bijvoorbeeld uw nieuwe meubel al virtueel in uw woonkamer plaatsen. Zo kunt u direct bekijken of het goed past, zonder dat u hiervoor een winkel hoeft te bezoeken.

Het zal nog even duren voor ER een gemeenschappelijk goed zal worden, in verband met de nog relatief lange ontwikkeltermijn. Maar we kunnen niet meer ontkennen dat vroeg of laat iedereen er mee in aanmerking zal komen.

De woningmarkt
Ook de woningmarkt heeft veel baat bij de toepassingen van VR, AR en MR, zowel voor ontwikkelaars, aannemers, makelaars en kopers. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuwbouwwoning gaat verkopen: u kunt met de potentiële kopers virtueel door de woning lopen om te adviseren in opties en mogelijkheden, nog voor dat er een steen gelegd is. Zo ziet uw klant direct het resultaat. Op deze manier wordt urenlang overleg voorkomen en kunnen er goed doordachte keuzes worden gemaakt.

Aanbestedingen
Ook wanneer u deelneemt aan een aanbesteding, kan ER van grote meerwaarde zijn. Met een virtuele tour door het gebouw, laat u de opdrachtgever precies zien wat uw plannen zijn en wat het eindresultaat zal worden. Door deze beleving geeft u extra kracht aan uw verhaal. Dit geeft u een grotere kans om de aanbesteding te winnen.

Op de bouwplaats
De innovatie zal uiteindelijk doorgevoerd worden op de bouwplaats. Dit zorgt ervoor dat het gehele bouwproces wordt geoptimaliseerd, de kans op fouten nog kleiner, en de kosten worden verlaagd waarbij tegelijk de kwaliteit wordt verhoogd.

Meer weten? Bel +31 (0)548 -218 128, mail naar info@studio-x.nl of maak een afspraak. Wij vertellen u er graag meer over.