Augmented Reality op de bouwplaats

Duidelijkheid creëren door te visualiseren op de bouwplaats. Het is allemaal mogelijk met de Augmented Reality techniek. Met deze techniek creëer je namelijk een virtuele visuele laag, voor de werkelijke situatie.

BIM-model als basis

Tegenwoordig wordt bijna geen bouwproject meer uitgevoerd zonder het toepassen van BIM in het voortraject van het bouwproces. Op basis van deze modellen, worden vervolgens uitrekstaten gegeneerd om materialen te bestellen, berekeningen uit te voeren, maar ook om de bouwkundige details te genereren.

Voor het opstellen van de bouwkundige details is het BIM-model altijd de basis. Vervolgens worden op basis van deze modellen 2D-details gegenereerd. Deze 2D-details worden vervolgens voorzien van de juiste maatvoering en toelichting, die de werknemer op de bouwplaats nodig heeft bij het uitvoeren van het desbetreffende detail.

Ergens best jammer dat het 3D-model hierna volledig verdwijnt toch?

Bij complexe detaillering wordt er veel gecommuniceerd tussen de tekenkamer en de bouwplaats. Op basis van het 2D-detail kan hierdoor miscommunicatie ontstaan op de bouwplaats, en zal dit in de uitvoering kunnen lijden tot onnodige bouwfouten. Vanuit de tekenkamer wordt er zo nu en dan nog wel is een 3D-plaatje toegevoegd op het 2D-detailblad. Zodat het detail wordt verduidelijkt voor degene op de bouwplaats.

BIM-model naar Augmented Reality

Maar dat kan beter! Bij Studio X zijn we met verschillende innovaties bezig op het gebied van Augmented Reality. Processen optimaliseren binnen een bouwproject is hierbij ons doel.

Als we in eerste instantie kijken naar het BIM-model, bevat deze ontzettend veel essentiële informatie, wat goed van toepassing kan zijn op de bouwplaats. Met name bij complexe detaillering, wat zojuist is toegelicht, waarbij veel communicatie komt kijken, is een virtuele 3D-weergave van grote meerwaarde op de bouwplaats.

De ingrediënten

Maar wat voor onderdelen hebben we nou precies nodig om het BIM-model visueel te maken op de bouwplaats? De BIM-modellen bezitten we al, de 2D-detailbladen zijn al gereed en op de meeste bouwplaatsen is wel een iPad aanwezig. Dus de ingrediënten hebben we met ons allen al. Laten we deze dan ook nuttig met elkaar combineren en haal zo nog meer uit je 3D BIM-model.

Daar helpen we je natuurlijk graag bij!

Bij Studio X hebben we een tool ontwikkeld waarmee deze combi mogelijk is. BIM-modellen visueel tonen op de bouwplaats met behulp van een iPad.

Benieuwd naar deze mogelijkheden? Wij gaan graag met u in gesprek om dit te bespreken en visueel te maken voor uw specifieke organisatie. Dat is wat wij met Studio X doen, visuele meerwaarde creëren binnen het huidige bouwproces